Bra att veta om kattuppfödning

Det finns mycket du behöver veta innan du börjar med kattuppfödning. För det första är det alltid bra att ha god kännedom om den ras du tänker föda upp. I många fall har uppfödaren redan haft kattrasen i fråga under många år och vet därmed en hel del om rasens lynne och hur den fungerar i vardagen.

Är du redo att börja med uppfödning?

Detta är den första fråga du bör ställa dig. Att föda upp katter kan verka enkelt, men det är ganska krävande och du kommer att behöva anstränga dig. Tro inte att det här är någonting som sköter sig självt. Undersökningar och veterinärbesök kostar också en hel del, men är ett måste för att säkerställa att dina katter är vid bästa hälsa.

Har du svarat ja på första frågan bör du fråga dig själv om du har den kunskap som krävs för att bedriva uppfödning. Som uppfödare representerar du rasen och kan behöva svara på frågor om just din ras, om kattskötsel, arvsanlag och genetik. Vill du gå vidare bör du också ställa dig frågan vad du har för mål med din avel. Vill du väcka intresse för rasen? Avla fram trevliga sällskapskatter, eller är du kanske ute efter att göra bra ifrån dig i utställningar? Först efter detta kan du gå vidare och registrera dig i en rasklubb och därefter även i SVERAK, den svenska kattföreningen. Detta är ett krav för att du ska kunna föda upp raskatter. Utan dessa medlemskap får du ingen stamtavla på dina kattungar, och inget registreringsnummer. De kommer då inte att räknas som raskatter, oavsett vilka föräldrarna är.

Ärftliga och rasspecifika sjukdomar

Även om katter, rent generellt är tåliga djur har de förstås en rad problem och sjukdomar. Vissa har uppkommit spontant medan vissa, tyvärr, uppkommit på grund av allt för selektiv avel eller att man inte brytt sig om att kontrollera vilka sjukdomar katten har, innan man tagit en kull efter den.

Den vanligaste ärftliga sjukdomen hos samtliga kattraser kallas HCM, och uppkommer under kattens första levnadsår. Alla katter bör därför undersökas innan första kullen tas, så att inte detta anlag förs vidare till kommande generationer. I dagsläget finns ingen bot för HCM och har du oturen att få en katt med denna sjukdom kan du åtminstone se till att inte fler drabbas av samma sak. När det gäller rasspecifika sjukdomar kan du kolla dessa hos SVERAK eller med din veterinär. Naturligtvis innan du väljer att ta en första kull efter din hona, eller hane. Du bör även kontrollera så att din katt är fri från smittsamma sjukdomar innan du väljer att para den. En smittad hankatt kan snabbt sprida smittan till åtskilliga honor under en och samma avelssäsong så det gäller att vara vaksam.

Vill du ändå ägna dig åt avel kan jag bara gratulera. Du kommer ha mycket roligt, det kommer vara mycket jobbigt, och samtidigt värt varenda krona och varenda svettdroppe i slutändan.