Kattutställningar

Att ställa ut sin katt kan vara något av det mest spännande, och mest skrämmande, man kan göra som kattägare. Och kanske än mer så som uppfödare. När du föder upp katter blir utställningar och meriter allt viktigare eftersom du förstås vill att den avkomma som du avlar fram ska vara så bra som möjligt.

Men om vi ska börja från början. Vad är en kattutställning? Kort förklarat så är kattutställningen i princip enbart en skönhetstävling för katter där ägare och uppfödare tävlar om vilken katt som bäst passar in i rasstandarden, och som domarna uppfattar om vackrast.

Anledningen till att ställa ut kan vara flera, men för mig som uppfödare handlar det naturligtvis om att göra reklam för min egen uppfödning och de katter som jag själv äger eller har fött upp. Det är av den anledningen som jag, och många andra uppfödare, uppmuntrar våra köpare att ställa ut. Naturligtvis vill vi att våra köpare själva ska få uppleva spänningen och nöjet med utställningar. Men jag skulle ljuga om jag inte erkände att det finns en liten baktanke med det hela också. Att helt enkelt se till att göra mer reklam för min uppfödning.

Allmänna regler

Om du nu anmält dig till en utställning finns det vissa förhållningsregler att hålla sig till. För det första finns det en så kallad karenstid. Denna tid är en period då katten inte får ställas ut och den kommer efter vissa behandlingar hos veterinären, så om vaccinationer, ID-märkning och så vidare. Så se till att kolla med SVERAK vilka karenstider som gäller och att din katt passerat denna period.

Alla katter som ska ställas ut måste vara äldre än tio månader och de måste vara ID-märkta. I dagsläget gör man märkningen med chip, men vissa veteraner är märkta med en tatuering i ena örat. Är din katt helvit så måste du också kunna visa upp ett veterinärintyg på att katten inte är döv. (Vita katter är nämligen ofta döva). Är katten kastrerad gäller samma sak. Du måste ha ett veterinärintyg som visar att katten är kastrerad. Det räcker inte med att du själv påstår det. Alla klor ska vara klippta. Detta gäller både fram och bakklor. Passa på att göra detta ett par dagar innan själva utställningen så att de hinner jämna till sig lite. Nyklippta klor kan vara supervassa.

Förutom detta ska katten förstås även vara vaccinerad mot kattpest, kattsnuva och kattherpes, och den ska ha fått alla nya vaccinationer senast 15 dagar innan du åker till utställningen. Detta bör inte vara något problem, eftersom din katt ska vara vaccinerad i alla fall oavsett om du åker på utställning eller inte.