Rasens historia

Jag har försökt forska lite i historien kring Sibirisk katt och dess variant Neva Masqurade. För er som inte vet det så är Sibirisk katt och Neva Masqurade samma kattras bara det att Neva Masqurade är en maskad Sibirisk katt. En maskad katt är en katt som har mörkare päls i ansiktet, på svansen och benen.

Rasen blev känd här i väst efter Sovjetunionens fall. Men rasen har en lång historia i Ryssland. Man vet att den första aktiva invandringen till Sibirien skedde under 1700-talet och att de på den tiden var husdjur åt de vandrande folkslag som bebodde Sibirien och området däromkring. Dessa människor var nomader, herdar och fiskare och eftersom katten var mycket populär som husdjur i Ryssland, så välkomnades den även i Sibirien. Som i många andra kulturer var detta antagligen ett gemensamt samarbete där katten jagade skadedjur som annars förstörde människornas, och de andra husdjurens, mat i utbyte mot husrum. Kattens semilånga, och mycket täta päls utvecklades med största sannolikhet på grund av att en korthårig katt har mycket svårt att klara sig utomhus i Sibirien, där temperaturen kan krypa ner mot minus 40 grader om vintrarna. Katter med kort päls valdes därför bort och istället förökade sig de katter som hade anlag för den tjocka, semilånga, pälsen som de sibiriska katterna har idag. Ytterligare ett bevis för att dessa katter i första hand avlats för att uthärda den stränga vintern, och det ofta mycket bistra Sibiriska vädret, är det faktum att pälsen inte bara är tjock och varm utan också vattenavvisande. De stora tassarna gör det lättare att ta sig fram i snön eller på leriga marker.

Tillvaron ute i naturen har även gjort rasen ihärdig, intelligent och till mycket goda jägare. Dessa katter är skapta för att vara utomhus och för att jaga, dygnet runt egentligen. De är därför mycket energiska och det är av den anledningen som det kan uppstå problem när man försöker hålla dem som innekatter. Det är inte omöjligt, men det kräver en hel del av ägaren och anledningen till detta står alltså att finna i rasens historia.Om vi gör ett hopp framåt i tiden så började ryska rasklubbar intressera sig för den Sibiriska katten i slutet av 80-talet och 1990 registrerades dessa som en egen ras. Men det dröjde ända fram till 1997 innan rasen registrerades av det internationella samfundet FIFE (Fédération Internationale Féline d’Euroé). I Sverige dök den upp för första gången år 2000, och år 2002 godkändes den som ras hos SVERAK.