Jag kom i kontakt med rasen för första gången i början av 2005 och var fast direkt. Sibirisk katt är en mycket speciell katt som på många sätt påminner mer än en hund med tanke på hur sällskaplig den är och att den gärna följer en från rum till rum. Precis som en hund skulle göra. Rasen är dessutom mycket frisk och sund och väl anpassad för ett klimat som det vi har här i Sverige. Kort sagt, i mina ögon en helt perfekt sällskapskatt. Att den dessutom är stor och maffig gör inte saken sämre.
Ute eller inne?
Detta är en diskussion som pågått länge mellan uppfödare och kattägare i stort. Ska man låta katten vara utekatt eller bara innekatt? Sibiriska katter är väl anpassade för att vara utomhus och om du bor på landet skulle jag varmt rekommendera att låta katten vara ute. Ja, det finns risker för utekatten och nej, du kan inte släppa ut den i 30 graders kyla och sedan stänga den ute hela dagen. Det finns ingen katt som mår bra av sådan behandling.
Däremot kan du med gott samvete låta katten vara ute några timmar dagligen. Då den Sibiriska katten har ett stort behov av aktivering är detta närmast ett måste om du inte vill att ditt hem ska förvandlas till en improviserad hinderbana för ett mycket stort kattdjur. Väljer du däremot att ha din katt inne ska du vara medveten om att denna ras behöver aktiveras. Den har ett behov av att du leker med den och den behöver få använda huvudet varje dag. Det innebär att det här inte är en katt du bara kan ha och tro att du kan sitta i soffan hela dagarna. Denna katt kräver uppmärksamhet och aktivering för att må bra.
En kompromiss är att bygga en voljär åt katten. En vanlig hundgård fungerar inte då rasen är mycket smart och tycker om att lära sig nya saker. Den lär sig nämligen snart att klättra ut. En voljär är den typ av bur som används för tamfåglar. Det vill säga, ungefär som en hundgård men med tak så att fåglarna, eller i detta fall katten, inte kan rymma. Gör inhägnaden intressant genom att hägna in ett träd som katterna kan ha som klätterställning och inkludera gärna några buskar eller liknande som de kan gömma sig i.
Våra katter
Som ni förstår av resonemanget ovan är våra katter fritt ute då vi bor så långt ut på landet som man kan komma. Det enda undantaget är honor som nyss fött eller löper, små kattungar och våra hankatter som inte är kastrerade. Med undantag för de små kattungarna och honor med en alldeles nyfödd kull så får dessa vistas ute i rastgårdarna en eller ett par timmar varje dag, beroende på väderlek. Det är min övertygelse att detta leder till friska och sunda katter, vilket också är målet med den avel som jag bedriver.
Uppfödningen
Min uppfödning är i mindre skala. I nuläget har jag en hankatt som är stamfader till alla mina kattungar, samt fyra honor och en kastrerad hankatt som blev kvar från en av mina allra första kullar. Jag tar i genomsnitt tre kullar om året.